De l’article «Per què no hi ha insectes al mar?» de l’Albert Calbet, publicat a Divulcat

Atesa la vital importància dels insectes als ecosistemes terrestres, així com la gran quantitat d’espècies, en aquest article l’autor reflexiona sobre la manca d’insectes al mar, descartats algunes espècies de sabaters que viuen sobre la superfície de l’oceà, i alguns insectes en zones intersticials de platges. I s’apunten algunes possibles raons:
+ El sistema respiratori dels insectes és aeri. Això, però, ho han solucionat alguns escarabats (com el Dytiscus marginalis) o fases larvàries de libèl·lules i mosquits, que viuen en llacs i rius.
+ Els insectes, dependents de l’oxigen aeri, no tindrien la capacitat de migrar a zones profundes de l’oceà durant el dia per evitar la depredació, com fan la majoria de grups de mida similar al mar.

+ Es creu que l’evolució dels insectes està molt lligada a la de les plantes, i específicament a l’aparició de les flors, uns òrgans dels que poques plantes marítimes disposen.
+ Finalment és important considerar les funcions a l’ecosistema. D’insectes n’hi ha d’herbívors, paràsits, descomponedors, etc. Aquestes funcions al mar les desenvolupa, entre d’altres, un grup de petits crustacis anomenat copèpodes, molt ben adaptats al medi.
De fet, veient també l’èxit evolutiu dels copèpodes, l’autor es replanteja la pregunta original: “Per què no hi ha copèpodes a terra ferma?”