salvemlomontsia

Salvem el país de l’olivera

Al país de l’olivera és una cançó que el grup musical Obrint Pas dedicà al temps d’infantesa en les terres mediterrànies. També és el nom donat als paisatges dibuixats per aquest arbre. Però són paisatges amenaçats per l’especulació, no urbanística, sinó sobre els arbres.

Com diu l’Anna Rodríguez a l’article «Salvant el país de l’olivera», es paguen més de deu mil euros per una olivera centenària, i fins a quaranta mil per una de mil·lenària. Els arbres més característics de les Terres de l’Ebre i el nord de Castelló s’han convertit en béns de luxe, i el país de l’olivera està en perill de desaparèixer.

«Fins ara el negoci es focalitzava a l’Estat espanyol, però darrerament hem detectat un augment de les exportacions, en especial a la Xina i el Japó… estan espoliant el nostre paisatge, però també el nostre patrimoni cultural, agrari i natural», explica l’activista Guillem Riba, de la plataforma Salvem lo Montsià, a l’Anna Rodríguez.

Al Parlament de Catalunya s’ha iniciat un procediment legislatiu per tal de protegir els arbres de l’espoli, però, justament coincidint amb aquest, s’han intensificat les arrancades. Des de Salvem lo Montsià es demana, de manera immediata, una moratòria que aturi les arrencades.

Altrament, si hom veu els exemplars arrencats, bé encara en els camions, bé en els centres de jardineria esperant comprador, pot comprovar el mal que s’ha fet a l’arbre i la precarietat en que es troba, amb el tronc i les arrels tallats fins a la seva mínima expressió, una burla d’arbre que malviurà uns quants anys en algun jardí de nou ric.

Salvem lo Montsià i l’entitat Graëllsia, han engegat la plataforma Arbres en peu de vida, des de la que es duen a terme iniciatives per salvar el país de l’olivera, des de contactes polítics fins a projectes de conscienciació, com ara mitjançant publicacions, com Arrelades,  un conte per a xiquets i adults que narra una història de lluita per protegir unes oliveres que porten centenars d’anys arrelades a la terra…i que ara es troben en perill. Per finançar-lo, qui vulgui pot participar en un Werkami .