La ‘Xylella fastidiosa’ arriba a Mallorca

De l’article «La ‘Xylella fastidiosa’ arriba a Mallorca» publicat a Agrocultura i de la informació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
La Xylella fastidiosa és un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres. Pot afectar cultius de gran importància econòmica a casa nostra com la vinya, l’olivera, els cítrics, els ametllers… Pot tenir més de 300 plantes hostes i es transmet per material vegetal de plantació i d’una planta a l’altra per insectes vectors.
Colonitza el xilema, obtura els vasos conductors el que provoca l’assecament de fulles i branques, i finalment la mort de la planta.

A Europa s’ha detectat al Sud d’Itàlia, concretament a la regió de la Púglia, on està afectant greument a plantacions d’oliveres i plantes ornamentals com els baladres. Les oliveres de la Pulla pateixen els estralls de la Xylella fastidiosa i s’assequen irremeiablement sense que es trobi una solució que les pugui salvar. L’afectació d’aquest bacteri s’ha anat estenent per Europa i ja són quatre els països que tenen plantes afectades per aquest patogen endèmic d’Amèrica però que ara s’està fent un lloc al nostre continent. Mallorca és el darrer territori on s’ha detectat, en aquest cas sobre cirerers. I és que la Xylella presenta quatre subespècies que poden afectar més de 300 plantes hostes. Un repte important per a l’agricultura europea.
A principis de novembre, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear feia pública una nota de premsa sobre tres cirerers afectats per Xylella fastidiosa en un centre de jardineria de Mallorca. La notícia de l’arribada de la temuda Xylella a terres incloses dins l’Estat espanyol feia molts mesos que es temia i s’esperava. L’afectació del mateix bacteri sobre les oliveres del sud d’Itàlia, a la regió de la Pulla és, segurament, la mostra més clara de la potència d’aquest patogen que ha fet estralls i ha deixat tothom corglaçat amb la mort d’arbres centenaris i la conseqüent pèrdua econòmica. Expliquen que als pagesos els salten les llàgrimes mentre ningú no troba una solució clara que els estalviï d’arrencar les oliveres afectades i cremar-les. En aquesta àrea, l’oliverar té una gran importància econòmica i cultural.