Recuperació de varietats tradicionals: la carxofa morada del Vallès

De l’article «Salven de l’extinció la carxofa morada del Vallès», publicat a Naciódigital.

Pràcticament extingida, els productors i assessors l’Espigall, que celebraven haver pogut salvar una varietat de carxofa de la qual se’n tenen notícies des de fa, com a mínim, 80 anys, la Carxofa morada del Vallès, originària de Palou.

Jordi Puig Roca, de l’Espigall, explica que la Carxofa morada era originària de Palou, però dos pagesos de Lliçà de Vall l’havien cultivat tota la vida després que ja no es plantés a Granollers.

carxofa morada del Vallès, fotografia de l’Espigall

Pel que fa a les característiques de la Carxofa morada del Vallès, és una varietat de la morada que creix al llarg de diversos punts del mediterrani, però té diferències amb la carxofa tradicional: “És lleugerament més primerenca que la del Prat. Molt violeta, no tan carnosa però amb un gust més concentrat. Com a desavantatges, és menys productiva i de seguida s’espiga, s’ha de consumir ràpidament”

Ara, l’objectiu és tornar-la a reproduir a partir de la mitja dotzena de plantes que han crescut aquesta primavera.