El Parc Agrari del Baix Llobregat recupera el Calendari de les llunes


La Lluna influeix en el desenvolupament de les plantes, i antigament els agricultors adaptaven les feines del camp a les fases lunars. Cal considerar que la Lluna afecta als líquids, i per tant al moviment de la sabia, que augmenta en lluna vella. Possiblement les petites variacions que causa la Lluna en els conreus són negligibles al costat de l’efecte dels agroquímics moderns (fertilitzants, hormones, etc.), però és més intel·ligent remar a favor del vent.
Els efectes, segons la tradició popular són:
+ La lluna vella és un bon moment per a collir. També, si es vol aconseguir bona llenya, és moment per a tallar els arbres de fulla caduca.
+ Els dies amb lluna minvant són adients per a trasplantar o per eliminar insectes. També és propici per a plantar arrels i tubercles. En general, les tasques realitzades amb lluna vella o al quart minvant, afavoreixen la producció de fruita, en contra del creixement vegetatiu. També és un bon moment per agafar i plantar esqueixos.
+ La lluna nova és un bon moment per plantar, adobar o per lluitar contra les males herbes. També és un moment idoni per a podar arbres petits, ja que s’afavorirà el desenvolupament vegetatiu, adequat pel seu creixement.
+ La lluna creixent comporta una estimulació de les plantes amb gran creixement vegetatiu. És recomanable realitzar la sembra de totes les plantes en fase de lluna creixent (preferentment dos o tres dies abans de la lluna plena), en especial aquelles hortícoles que han d’adquirir un creixement abans de donar fruit, com els tomàquets, els pèsols o les mongetes. L’excepció son les plantes que puguin espigar prematurament, com és el cas de l’enciam, que s’haurien de sembrar amb lluna decreixent. També és un bon moment per a fer els empelts.

Enguany que es compleixen 20 anys del projecte d’aquest espai protegit, el Parc Agrari del Baix Llobregat recupera el Calendari de les llunes. S’han imprès 2.000 exemplars que es distribuiran gratuïtament a la Masia Can Comas, les parades de pagesos dels Mercats de Pagès i la Unió de Pagesos (oficina de Sant Boi de Llobregat). També en disposaran les biblioteques participants al programa ‘De l’hort a la biblioteca’ i els restaurants del projecte Els Sabors de l’Horta del Baix Llobregat i cooperatives.
Per informar-vos sobre com aconseguir el Calendari de llunes 2016, heu de posar-vos en contacte amb el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat:
Masia Can Comas, Tel. 933 788 190, A/e: parcagrari@diba.cat
També us podeu descarregar el PDF del calendari a l’enllaç següent.